Bucuresti
0729.139.780

Terapia Ocupațională, Terapia Comportamentală și terapia ABA. Cãror persoane se adreseazã și ce beneficii au?

Terapia ocupațională este acea formă de terapie care ajută copiii/adulții să își desfășoare activitățile independent, diminuând dependența de persoanele de îngrijire.

Astfel, copiii care urmează un program de terapie ocupațională sunt ajutați să își dezvolte deprinderile necesare care să le permită să răspundă cerințelor mediului  și să își satisfacă nevoile personale.

Căror persoane se adresează terapia ocupațională?

Această formă de terapie se adresează atât copiilor, adulților și vârstnicilor.

Părinții pot apela cu încredere la un specialist pentru a integra copilul într-un program de terapie ocupațională atunci când sesizează că micuțul lor are probleme senzoriale, tulburare de dezvoltare, tulburare mentală sau de comportament, o boală cronică, sindrom genetic (ex: Sindromul Down, Sindromul Wiliams), pobleme fizice și motrice, paralizie etc.

Recuperarea prin terapia ocupațională are mai multe forme ( ludoterapia, terapia prin învățare etc), incluzând mai multe tipuri de activități în funcție de abilitățile motorii, cognitive și de limbaj ale persoanei solicitante ( decupaj, lipit, cusut, activități casnice, pictat).

Beneficii:

-îmbunătățirea deprinderilor cognitive și motorii se realizează prin activități distractive și plăcute

-copiii vor învăța să interacționeze atât cu membrii familiei cât și cu celelalte persoane din jur

-exarsarea abilităților ( motricitate fină și grosieră, auto-îngrijire, integrare senzorială etc)

-dobândirea independenței în toate zonele de activitate pe care le desfășoară

-odată cu dobândirea unor abilități/achiziții  copiii vor câștiga respect față de sine și încredere în forțele proprii

Terapia comportamentală

Terapia comportamentală este acea formă de terapie care diminuează sau elimină comportamentele nedorite, prin aplicarea unor reguli și așteptări clare pentru copil.

Astfel, prin înțelegerea funcției pe care o are comportamentul atipic al copilului (cum ar fi funcția socială, de comunicare, stereotipie), terapeutul identifică ce anume declanșează comportamentul nedorit, reușind prin terapie să îl ajute pe cel mic să învețe comportamente noi, dezirabile în societate.

Programul de terapie comportamentală se contruiește pentru fiecare persoană în parte, pe comportamente specifice, terapeuții folosind recompensarea imediată a comportamentelor potrivite și descurajarea comportamentelor negative prin ignorarea lor sau aplicarea unor penalizări.

Pentru a avea succes această formă de terapie, adulții semnificativi din viața copilului inclus într-un program de terapie comportamentală trebuie să folosească aceeași abordare în ceeaa ce privește copilul, să aibă răbdare și să urmeze toate îndrumările terapeuților.

Copilul are nevoie de un mediu de viață organizat și structurat, iar acest lucru este posibil atunci când i se stabilesc rutine de viață care să îi ofere predictibilitate și stabilitate.

Cine poate beneficia de terapia comportamentală?

Orice copil/adult care are comportamente ce necesită corectare poate apela la această formă de terapie.

Atunci când în viața unui copil se produc schimbări în ceea ce privește îndepărtarea unor comportamente negative, stima de sine a acestuia crește iar relația cu persoanele din jur se îmbunătățește.

Printre cele mai cunoscute tipuri de terapii comportamentale enumerăm desensibilizarea sistematică, expunerea și analiza comportamentală aplicată (ABA), specialistul folosind în programul de intervenție metoda care i se pare cea mai potrivită pentru fiecare copil/adult în parte.

Analiza comportamentală aplicată (terapia ABA)

Terapia ABA este un proces de intervenție bazat pe teoriile învățării. Scopul acestei forme de terapii este de a dezvolta noi comportamente și de a îmbunătăți abilitățile care au importanță socială.

În cadrul  ședințelor de terapie ABA, terapeutul observă comportamentele indezirabile ale copilului și folosindu-se de un program personalizat, oferă acestuia sarcini ce au ca scop îmbunătățirea comportamentului.

Pentru a obține acest lucru, specialistul oferă recompense pentru a-l motiva pe cel mic să îndeplinească o sarcină și atunci când este necesar oferă și prompt (un ajutor minim).

Recompensele pot fi de natură alimentară (ciocolată, pufuleți sau orice aliment preferat de copil), socială (îmbrățișări, gâdilat) sau de natură materială (cum ar fi plastilina, balonașele de săpun ).

Cui se adresează terapia ABA?

Terapia ABA este o metodă eficientă în lucrul cu copiii cu autism, dar și în tratarea diferitelor afecțiuni precum:

-copiii și adulții cu anumite tulburări mentale

-tulburări de dezvoltare (autism, sindrom Asperger etc)

-sindrom genetic ( Sindromul Down, Sindromul Wiliams etc)

-probleme de comportament (stereotipii, agresivitate, limbaj etc)

Beneficiile terapiei ABA

-ajută copilul să învețe abilități noi

-ameliorează problemele de motricitate fină și grosieră

-ajută la menținerea unei igiene adecvate

-crește frecvența apariției comportamentelor dezirabile

-reducerea comportamentelor nedorite cum ar fi agresivitatea, stereotipiile, autostimulările

-produce îmbunătățiri în ceea ce privește abilitățile de comunicare, activitatea școlară, relațiile sociale

-reduce comportamentele care pot îngreuna învățarea și relaționarea

-crește numărul de achiziții din punct de vedere cognitiv și comportamental

-consolidează abilitățile de limbaj

-face posibilă generalizarea sau transferul comportamentelor învățate

 

Importanța includerii copilului într-un program de terapie

Pentru a putea produce schimbări în viața copilului dumneavoastră este necesar să vă schimbați în primul rând pe dumneavoastră. Tocmai de aceea nu trebuie să diminuați importanța semnalelor de alarmă pe care le identificați la copil, deși este greu de acceptat faptul că micuțul dumneavoastră are o problemă.

Este important să știți faptul că cel mai bun lucru pentru el este să îl includeți într-un program de terapie de la o vârstă fragedă, pentru ca progresul  în dezvoltare să fie rapid, iar dezvoltarea să nu fie anevoioasă.

Factorii decisivi în progresul copiilor

Există 4 factori principali care influențează progresul copilului dumneavoastră și anume:

-copilul trebuie să fie adus în terapie la o vârstă cât mai mică pentru a avea un progres mai rapid

-terapeutul care se ocupă de copilul dumneavoastră trebuie să dea dovadă de profesionalism și să fie implicat cu adevărat în recuperarea celui mic

-coparentalitatea părinților este absolut necesară deoarece pe parcursul terapiei părinții celui mic trebuie să comunice între ei și să ofere informațiile necesare rudelor și persoanelor care interacționează des cu copilul. Pentru binele copilului fiecare persoană semnificativă din viața celui mic trebuie să asculte sfaturile terapeutului și să urmeze întocmai planul de intervenție

-tratamentul medicamentos care este necesar uneori

Este nevoie să aveți răbdare cu copilul dumneavoastră pentru că orice terapie are nevoie de timp pentru a produce efecte.

Related Posts