Bucuresti
0729.139.780

3 tehnici pentru controlul anxietății

Ce este anxietatea?


Grijile, stresul, tensiunea, nervozitatea, panica, teama, jena, frica și angoasa sunt formele anxietății, termenii aceștia variază în funcție de complexitatea lor. În general, anxietatea este văzută că un sentiment neplăcut de teamă, îngrijorare sau groază. E un sentiment palpabil de agitație combinată cu neliniște și este adesea dificil de descris sau de ignorat.

Așadar, dacă te-am copleșit cu diferite descrieri și definiții ale anxietății, nu-ți face probleme. În acest articol, voi scrie pe scurt, trei metode pentru a-ți diminua anumite stări și concepții despre situațiile neplăcute cu care te lovești în viața de zi cu zi.

Putem începe prin a te ajuta cu aceste idei:

  • Nu ceea ce ți se întâmplă contează, ci ceea ce crezi despre ce ți se întâmplă.
  • Conștientizarea distorsiunilor cognitive este primul pas spre a le învinge.
  • Chestionează mereu dovezile gândurilor tale, verifică-le validitatea cu exemple sau fapte.
  • Catastrofizarea contribuie enorm la dezvoltarea și întreținerea panicii.

Legătura dintre distorsiunile cognitive și anxietate este directă și ușor de înțeles. Dacă priveșți lumea și pe ceilalți că fiind periculoși, atunci vei fi anxios. Dacă te consideri slab, lipsit de apărare, atunci te vei simți anxios. Dacă exagerezi și vezi situațiile că fiind mai rele decât sunt, vei fi anxios. Prin urmare, pentru a reduce anxietatea, trebuie să începi să gândeșți diferit. Îți poți reduce anxietatea recunoscând și contracarând gândurile care te fac anxios cu sau fără ajutorul unui specialist.

Acum, că înțelegi diferitele tipuri de îngrijorare și felul în care te poate afecta, a venit vremea să înveți câteva tehnici. Sfaturile următoare sunt directe și simple. Nu lasă simplitatea lor să te păcălească. Sunt extrem de eficiente pentru gestionarea simptomelor anxietății, însă trebuie să le exersezi iar dacă nu reușeșți de unul singur, te invit cu drag să exersăm împreună ?

STABILEȘTE UN INTERVAL DEDICAT GRIJILOR.

Da, ai citit bine. Vreau să te îngrijorezi timp de 20 de minute, în fiecare zi la aceeași ora. Poate să fie înainte să pleci la serviciu sau după ce ajungi acasă, depinde numai de ține când vrei să te îngrijorezi. Totuși, nu îți recomand acest exercițiu înainte de culcare pentru că ți-ar perturba somnul. Asigura-te că spațiul pe care îl alegi este liniștit și nu există întreruperi (fără telefon sau TV pornit)

În intervalul alocat grijilor, fă-ți griji cât simți tu că ai nevoie, îngrijorează-te pentru tot ce vrei, îngrijorează-te, îngrijorează-te și apoi îngrijorează-te iar. Dar oprește-te după 20 de minute pentru că doar atât ai parte. Dacă mai sunt lucruri pentru care trebuie să te îngrijorezi, scrie-le pe un carnet și le păstrezi pentru următoarea zi.

Cea mai bună parte a tehnicii este că îți permite să îți amâni îngrijorarea. Prin faptul că nu te lași copleșit de griji de-a lungul zilei, îți permiți să te concentrezi asupra unor lucruri importante cum ar fi terminarea sarcinilor de la serviciu, îngrijirea copiilor, plata facturilor și așa mai departe. Îți permiți în continuarea să te îngrijorezi pentru lucrurile care te sâcâie doar că devii un om mai eficient cu un program mai organizat.

EXERCIȚIU DE OPRIRE A GÂNDURILOR

  1. Scrie un gând negativ care te-a deranjat în ultima vreme. Apoi, lângă el, enumeră trei sau patru alternative pozitive. Un exemplu ar putea fi: ,,Detin controlul gândurilor mele’’ sau ,, Nu uita să rămâi în timpul prezent ‘’.
  2. Adu în mod conștient gândul negativ în zona de conștientizare și concentreză-te asupra lui 1 minut. Odată ce gândul îți trece prin minte sub formă a ceea ce pare a fi o buclă infinită, strigă: STOP!
  3. Acum, că s-a oprit gândul, alege una  dintre alternativele pozitive pe care le-ai notat. Repetă frazele 2-3 minute printr-o tehnică de relaxare și de respirație.
  4. După un minut sau două, repetă toți aceșți pași folosind gândul negativ până când devine o obișnuită ?

ACCEPTAREA

,,Doamne, da-mi seninătatea să accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul să le schimb pe cele pe care le pot schimba și înțelepciunea să le deosebesc între ele. ‘’ Primele propoziții din Rugăciunea seninătății sunt profunde. Există unele lucruri în viață pe care oamenii le pot controla: cum vorbim cu semenii, ce mâncăm la cină, cu ce ne îmbrăcăm și așa mai departe. Nu putem controla lucruri precum vremea, ce gândesc oamenii despre noi, distrugerile unui război sau comportamentul altora. O persoană lipsită de o anxietate nesănătoasă este o persoană care știe când să renunțe la ceva ce nu poate schimbă, având o conștinta curată și împăcată.

Îngrijorarea este ceva obișnuit în societatea de astăzi, îi ajută pe oameni să rezolve problemele cu care se confruntă și trimite semnale de avertizare pentru potențiale amenințări. Totuși, dacă nu e ținută sub control, îngrijorarea poate duce la stres fizic și emoțional cronic.

Cele 3 tehnici prezentate pe scurt în acest articol sunt pentru ameliorarea îngrijorării, respectiv a anxietății și nu trebuie să fie complicate.

Pentru rezolvarea mai profundă și mai psihologică se recomandă ședințe de terapie susținute online sau la cabinet, o dată sau de două ori pe săptămână.

 

Pentru programări sau întrebări, te aștept cu drag să mă contactezi.

Lângă tine,

Sara