Bucuresti
0729.139.780

Interviu- dependenta jocurilor de noroc

  1. Ce este dependenta jocurilor de noroc?

Jocul de noroc este o afectiune cu mult mai des intalnita, decat putem noi sa ne imaginam si asta pentru ca sunt prea putini care o privesc drept o boala.

Jocul patologic de noroc este tulburarea de  control a impulsului, ce se explica prin incapacitatea persoanei de a rezista impuslului de a juca, chiar atunci cand ei stiu ca jucatul le provoaca suferinta.

Dependenta este sustinuta si de asocierea dependentei de jocurile de noroc, cu dependenta de alcool sau alte droguri, cat si de modificari similare care apar la nivel genetic si neurochimic, la unii dintre dependenti.

  1. Cum ia nastere?

Inceputul poate sa fi o vizita nevinovata la casino, impreuna cu prietenii, pentru a incerca senzatii noi. Ideal ar fi ca subiectul sa piarda din prima dar se intampla sa fie adesea pe dos si castiga.

Iar castigul atrage dupa sine admiratia celor din jur si un sentiment de putere pentru subiect, mai ales daca vorbim despre un tanar care nu a apucat sa experimenteze satisfactia in alt mod- prin rezultate la scoala, printr-o cariera la locul de munca, printr-o afacere persoana etc,

Se intra astfel intr-un cerc cu pierderi si castiguri(ocazionale) din care subiectul nu mai poate iesi. Jocurile de noroc devin singura lui preocupare si are impreia ca la urmatoarea vizita va da lovitura, acesta sustinand afirmatia,,cazionul este singura afacere cu adevarat sigura, in care profitul este garantat’’

  1. Se poate trata?Cum mai exact?

Cel mai mare pas care conduce spre depășirea dependeței de jocuri de noroc este realizarea faptului că ai o problemă. Este nevoie de putere și curaj să accepți asta, mai ales după ce ai pierdut bani, relații, imagine de-a lungul drumului.

Da, dependenta se poate vindeca printr-un tratament ce implica consiliere psihologica (programe bazate pe anumiti pasi de parcurs) autoajutorul,prin tehnici de relaxare(ex: S-a demonstrat ştiinţific faptul că meditaţia este singura modalitate de îmbunătăţire a sănătăţii mentale şi de instalare a unei stări de calm şi linişte interioare) prin grupurile de suport ce se axeaza, in principal, pe nevoia de sprijin si de ajutor reciproc, de invatare sau dezvoltare a unor abilitati, intr-un cadru confortabil si sigur.

O varianta interesanta ar fi ,,excluderea benevola’’ care presupune ca subiectul sa semneze un act prin care este de accord sa I se interzica accesul in cazinouri sau sa ii se interzica primirea banilor in cazul in care castiga.

Stimulentul financiar fiind astfel eliminat si dorinta de a se juca se diminueaza.

 

Multumesc Cristina, pentru invitatie
Multumesc intregii echipe Observator

Related Posts